At få lavet en tatovering er som at få lavet et åbent sår, og minder meget om en hudafskrabning. Hvis du passer godt på din tatovering og plejer den ordentligt, lige fra den er lavet til helingsprocessen er overstået to til tre uger senere, vil den holde sig flot og sætte sig godt i huden. Med ordentlig pleje fra dag ét gennem hele helingsprocessen minimerer du også chancen for at få en infektion, og at der dannes ar.
Helingsprocessen varierer fra person til person og af omfanget af tatoveringen. Små tatoveringer med enkle og fine linjer, som dem vi er rigtig gode til at lave her hos Betty Zoo, har generelt ikke en ligeså lang helingsproces som værker, der indeholder store områder med farver.
De fine linjer i fine line tatoveringer er ofte meget mindre og efterlader dermed også et mindre sår på huden, hvorimod store tatoveringer efterlader et større sår. Hvad end du har fået tatoveret hele ryggen eller har fået lavet en fin tatovering på underarmen, så gennem går du de samme stadier i løbet af helingsprocessen bare i forskellige grader og varighed. Den måde du plejer tatoveringen på, er mere eller mindre den samme.
Du kan forvente, at det tager 2-3 uger, før tatoveringen er færdighelet, og op til omkring 6 måneder før den har sat sig ordentligt i huden. Som tommelfingerregel tager det omkring 2 uger, før din tatovering er færdighelet, men med større tatoveringer kan det godt tage lidt længere tid.
Vi anbefaler, at du følger nedenstående råd, til din tatovering er færdighelet.
Når den sidste streg er sat, og du har fået den sidste dråbe blæk, renser din tatovør de berørte områder for blækrester og blod og gemmer tatoveringen væk bag et lag film eller et plaster.
Vi i Betty Zoo anbefaler, at du mindst lader filmen sidde i 2 timer og højst til du går i seng. Har du fået lavet din tatovering om aftenen, kan du godt lade filmen sidde til morgenen efter, men du kan forvente at grisse dine lagner lidt til – det kommer dog af i vask.
Lige meget hvornår du tager filmen af, kan vi anbefale, at du følger rådene i næste punkt.
Første dag med en ny tatovering er helingsprocessen i fuld gang. Din tatovering er nu et åbent sår, og du må for Guds skyld ikke klø, kradse eller pille i det.
Du kan forvente:
På første dagen anbefaler vi:
Din hud er i gang med at hele, og du vil se din tatovering gå igennem nogle forskellige stadier i løbet af helingsprocessen.
Du kan forvente at:
Sådan plejer du din tatovering den første uge:
I takt med at din tatovering heles, går den igennem nogle stadier, ligesom når man har fået et sår. Du vil i løbet af den første uge få sårskorper, som så stille begynder at falde af igen i løbet af de næste 14 dage. Din hud vil også skalle, lidt som når man har fået for meget sol i løbet af en sommer.
Det er som sådan ikke besværligt at tage sig godt af sin tatovering. Det er ofte med ens første tatoveringer, at man måske er lidt ekstra nervøs for, om man nu plejer den rigtigt.
Med sund fornuft, rene hænder og den rette creme går du ikke galt i byen. Og når du har prøvet det et par gange, vil det hele blive en vane og komme meget naturligt.
Vi har dog nogle generelle ting, du kan huske på, som fremskynder helingsprocessen og giver dig de bedste forudsætninger for, at din tatovering heler med ynde.
Når vi siger, at du skal huske at holde din tatovering ren, som vi har nævnt nogle gange i denne guide, så er det for din egen skyld. Du vil nødig risikere at få en infektion. Men når vi siger, at du skal holde tatoveringen tør, så undrer du dig nok lidt, da vi ellers har gjort meget ud af at sige, at du skal huske at holde huden fugtig med creme.
Det skyldes, at du ikke må gå i karbad, pool eller bade for meget i havet. Tatoveringen har ikke godt af at blive for våd. Det kan få sårskorperne til at falde af for hurtigt og øger chancen for, at du udvikler en infektion, hvis vandet nu ikke er rent. Derudover har din hud ikke godt af klor, da det kan tørre huden ud, og så er swimmingpools generelt ikke blandt de mest hygiejniske steder.
Vi mener dog, at det er forsvarligt at tage en dukkert i havet efter 48 timer, men er du på ferie et sted, hvor du ikke er sikker på, at badevandet er rent, bør du måske springe over. Det leder os også meget godt videre til vores næste punkt om sollys.
Det er okay at befinde sig i direkte sollys, når du har fået lavet en tatovering, men din tatovering skal være tildækket. Vi fraråder, at du giver din nye tatovering direkte sol i minimum 3 uger.
Er du på ferie eller nyder vejret herhjemme i Danmark, bør du holde dig fra at tage en dukkert i havet, hvis det betyder, at du skal udsætte din tatovering for direkte sollys.
Du kan fremskynde din tatoverings helingsproces, hvis du husker at drikke nok vand i løbet af dagen. Vores hud har brug for, at vi er hydreret for at hele sig selv, så det er især vigtigt at huske at drikke rigeligt vand, når vi er blevet tatoveret.
Når vi siger det igen, er det fordi, at vi mennesker generelt har mange bakterier på vores fingre, som vi helst skal undgå at videreføre til tatoveringen. Og vi påminder lige igen, at man ved at kradse og pille kan risikere, at sårskorperne falder af før tid, hvilket kan gå ud over det endelige resultat.
Vi er ikke læger, så er du i tvivl, bør du kontakte egen læge. Det kan være svært at se forskel på, hvad der er en normal helingsproces, og hvornår du skal søge lægehjælp.
Hvis du oplever nogle af følgende symptomer med din nye tatovering, bør du kontakte din tatovør eller søge læge:
Så længe du følger din egen tatovørs eller vores råd til punkt og prikke, er du på rette vej, og det hele skal nok gå som smurt. Det vigtigste er blot, at du har rene hænder, bruger din sunde fornuft og husker at påføre den rette mængde fugtighedscreme.
Er du i tvivl om noget eller har generelle spørgsmål til helingsprocessen og den rette pleje, bør du altid kontakte din tatovør.
Så længe du følger denne guide, bør du dog være på rette vej, og du vil have en flot tatovering at vise frem på ingen tid!
Ønsker du inspiration til din tatovering, så læs vores blogindlæg omkring tattoo inspiration.
Tattoo creme, også kendt som tatoveringscreme eller helende creme, spiller en essentiel rolle i plejen af en ny tatovering. Efter at have fået tatoveringen lavet, er huden et åbent sår, der kræver den rette omsorg for at hele korrekt og bevare farvernes skønhed. Tattoo creme er specielt designet til at fremme helingsprocessen og beskytte huden mod infektioner.
Den ideelle creme til tatovering er lavet af nærende ingredienser, der fremmer hudens regenerering og samtidig er skånsomme nok til at undgå irritation. Nogle af de typiske ingredienser i tattoo creme inkluderer naturlige olier som kokosnøddeolie, olivenolie eller jojobaolie, som tilfører fugt og forhindrer udtørring af huden.
Cremen påføres forsigtigt på den nyudførte tatovering efter rensning, normalt i et tyndt lag. Det er vigtigt at undgå at påføre for meget creme, da det kan blokere hudens naturlige helingsproces. Omvendt bør man heller ikke undlade at bruge creme, da det kan tørre huden ud og forsinke helingsprocessen.
Tattoo creme hjælper med at beskytte tatoveringen mod bakterier og andre skadelige elementer i miljøet, samtidig med at det lindrer kløe og irritation, som ofte kan forekomme under helingsprocessen. Ved at følge tatovørens instruktioner og påføre creme regelmæssigt, kan man optimere helingsprocessen og opnå et flottere og mere holdbart resultat.
Det er vigtigt at vælge en kvalitets creme til tatovering og undgå produkter, der indeholder potentielt skadelige kemikalier eller allergener. Hvis du er usikker på, hvilken creme der er bedst, kan du altid rådføre dig hos en af vores tatoveringer. Med den rette creme og korrekt pleje kan du sikre, at din nye tatovering bliver et smuk og varig kunstværk på huden.